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PURPOSE: The purpose is to provide supplemental guidance to the policy and procedures when 
considering, evaluating and/or processing insured applicants under Replacement Assistance. 

LEGAL   

� Section 312 of the Stafford Act, Duplication of Benefits, stipulates that FEMA shall 
assure that no person “will receive [disaster] assistance with respect to any part of such 
loss as to which he has received financial assistance under any other program or from 
insurance or any other source.”   

� Section 408 of the Stafford Act, (a)(1) Provision of assistance, stipulates that FEMA may 
provide financial assistance for necessary expenses and serious needs in cases in which 
the individuals and households are unable to meet such expenses or needs through other 
means. 

� 44 CFR 206.113 (a)(4) states, “in a situation where the applicant has insurance, when the 
insured individual or household’s insurance proceeds are less than the maximum amount 
of assistance FEMA can authorize and the proceeds are insufficient to cover the 
necessary expenses or serious needs;  

ISSUE:  How does insurance affect an applicant’s eligibility for Replacement Assistance beyond 
the applicant’s insurance settlement? 

DISCUSSION: 

While the lack of a clear statement of which policies has been incorporated into the regulations 
and/or do not apply to IHP may be cited as creating an insurance conundrum, it does not detract 
from the fact that insurance is specifically addressed in the program’s regulations.   

The program’s regulation clearly alleviates this confusion, because as stated in the regulations, an 
insured applicant may be eligible for assistance “…when the insured individual or household’s 
insurance proceeds are less than the maximum amount of assistance FEMA can authorize and the 
proceeds are insufficient to cover the necessary expenses or serious needs” (see 44 CFR 
206.113(a)(4)).  FEMA interprets this to mean that the maximum amount of assistance FEMA can 
authorize for a single type of assistance.  For instance, the maximum amount of assistance FEMA 
can authorize for Replacement Assistance is $10,000 and the maximum amount for Repair 
Assistance is $5,000 (as adjusted by CPI). 

This guidance supersedes the guidance dated July 10, 2003, same subject. 
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Questions &Answers on Replacement Assistance and Insurance 

 

1. How does an  “Unmet Housing Need” affect eligibility for Replacement Assistance? 

An “Unmet Housing Need” is not an eligibility factor of Replacement Assistance and cannot 
be used to justify providing Replacement Assistance. 

2. What is meant by the term/phrase underinsured or insufficient insurance? 

For the purposes of implementing IHP Housing, the term/phrase underinsured and insufficient 
insurance means that an insured applicant’s net insurance proceeds are less than the maximum 
amount of assistance FEMA can authorize.   

3. If the estimated FEMA loss exceeds the applicant insurance settlement, is the applicant 
eligible for the difference under replacement assistance? 

If the applicant’s net insurance proceeds are less than the maximum amount of assistance 
FEMA can authorize, the applicant may be evaluated for the difference. 

4. If an applicant is not eligible for replacement assistance because of insurance, can they 
be eligible for repair assistance? 

No.  If the applicant is ineligible for replacement assistance because their net insurance 
proceeds exceeds the maximum amount of assistance FEMA can authorize, observing the 
maximum for Replacement Assistance is $10,000; then the net insurance proceeds will exceed 
the maximum amount for Repair ($5,000) as well. 

5. How does a requirement to pay off a mortgage with insurance proceeds affect 
replacement eligibility? 

Mortgage companies who require the applicant’s insurance settlement to be applied toward 
the mortgage will have the appropriate wording or clause in the mortgage or insurance 
documents.  The amount the applicant was required to pay is an eligible deduction from their 
insurance settlement.  If the applicant’s remaining net insurance proceeds are less than the 
maximum amount of assistance FEMA can authorize the applicant is evaluated as an 
underinsured applicant.   

Note:  Any other settlement with the mortgage company should be considered voluntary and 
not eligible for deduction.  Any unique situations will be examined on a case-by-case basis. 

This guidance supersedes the guidance dated July 10, 2003, same subject. 
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6. What is a “Force Placed Hazard Insurance Policy”? 

A “Force Place Hazard Insurance Policy” is coverage for structure only (does not include 
content).  Generally, ”Force Placed Hazard Insurance” is placed on a structure by the lending 
institution when they identify one of their mortgage loans with a cancelled or missing 
insurance policy.  Due to the high cost of this type of insurance, a force placed insurance 
policy is usually only place on properties found to be lacking borrower-provide insurance 
coverage.  This is not a frequent occurrence; hence, it should not be routinely used in 
Replacement Assistance.  

7. Who should be contacted if there is a potential need to recover a Replacement Assistance 
award? 

All potential recovery of funds actions involving Replacement Assistance awards must be 
coordinated with the Individual Assistance Program Management Section at FEMA HQ prior 
to any action being taken. 

 

 

 

This guidance supersedes the guidance dated July 10, 2003, same subject. 
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