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  February 16, 2010 

 

MEMORANDUM FOR: Write Your Own (WYO) Company Principal Coordinators and the  

 National Flood Insurance Program (NFIP) Servicing Agent  

 

FROM: NFIP Clearinghouse 

 

SUBJECT: Policy Interpretation 2010-1 – Buildings Over Water That Were 

 Originally Constructed Over Land 

   

Please see the attached Policy Interpretation concerning flood insurance coverage for NFIP-insured 

buildings that were constructed over land or partially over water on or after October 1, 1982, but are 

now completely over water because of erosion.  

 

Attachment  

 

cc: Vendors, IBHS, FIPNC, and Government Technical Representative  

 

Required Routing: Underwriting and Claims 

 

Suggested Routing: Marketing and Training 
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Policy Interpretation 2010-1 
 

Subject: Buildings Over Water That Were Originally Constructed Over Land 

 

Background:  This Policy Interpretation addresses the Property Not Covered Clause in the Standard 

Flood Insurance Policy (SFIP), Section IV, Paragraph 2. This paragraph specifically excludes flood 

insurance coverage if a building is located entirely in, on, or over water or seaward of mean high tide 

if it was constructed over water or substantially improved after September 30, 1982.   

 

However, FEMA has become aware of situations where NFIP-insured buildings constructed over 

land or partially over water on or after October 1, 1982, are now completely over water because of 

erosion. A strict interpretation of the policy language would result in denial of coverage for these 

buildings, even though they may have had NFIP policies prior to being located entirely over water.  

 

Policy Interpretation:  If a building was originally constructed on land or partially over water, and 

later becomes entirely over water because of erosion, it is eligible for coverage only if the building 

has had continuous coverage: 

 

(1) from the period beginning at least 1 year prior to the building being located entirely over 

water, regardless of any changes in the ownership of the building, or  

(2) from the date of construction if less than 1 year. 

 

Acceptable documentation of a building’s continued eligibility for coverage includes the following: 

 

 A letter from the community official stating that the building originally was constructed on 

land or only partially over water 

 Photographs of the building over land, if available 

 The approximate date when the building became located entirely over water 

 Proof of continuous flood insurance coverage from the period beginning 1 year prior to the 

building being located entirely over water, or from the date of construction if less than 1 year. 

 

In accordance with the SFIP provisions, the policy will pay only for direct physical loss by or from 

flood. 

 

 

    February 4, 2010    ___________________________ 

(Date)     Edward L. Connor 

Acting Federal Insurance Administrator 

      National Flood Insurance Program 

      Mitigation Directorate 


